U subotu 8. decembra 2018 u čarobnoj atmosferi bistroa prirodnjačkog muzeja, sa početkom u 20:00 h smo imali priliku da prisustvujemo čaroliji virtuoznosti. Upoznali smo tri instrumenta u savršenoj kombinaciji: glas kao instrument, flautu i klavir.

Mlade umetnice, Radoslava Vorgic, sopran i Marija Milosavljevic, flautista i mezzosopran, uz pratnju njihovog kolege, pijaniste Rhodri Britton-a, su nas povele oko sveta muzike na notama prelepih kompozicija.

Kao da smo utonuli u svet bajki i za trenutak se zatekli u vreme baroka, romantizma, klasicizma i ponovo sleteli u novije vreme. Mogli bismo da nazovemo ovo veče i veče kamerne opere, koja se veoma često praktikovala na dvorovima u srednjem veku.

Imali smo priliku da sa svakom kompozicijom dobijemo i slikovitu predstavu kako je izgledalo na dvorovima tog vremena time što je publici prikazana istovremeno sa izvodjenjem svakog dela i projekcija sa slikama dvorca iz tog vremena kao i slikarstva iz tog vremena vezano za svaku kompoziciju koju su umetnice izvodile. Umetnost – umetnošću – simbioza koja inspirise.

Čuli smo poznate kompozicije operske literature, srpskih solo pesama, operete i mjuzikla. Radoslava Vorgic, mlada umetnica, poznata široj evropskoj publici, čiji repertoar obuhvata operske arije, solo pesme, nemački Lied, mjuzikl i pesme srpske kulturne baštine, koja neguje i gregorijansku muziku istim profesionalnim intenzitetom je obećala je da će nas posetiti opet u aprilu sledece godine.

Marija Milosavljevic, flautistkinja, solista, kamerni i orkestarski muzičar, umetnica koja pleni svojom svestranošću, koja nas je uvela u svet barokne muzike svojom baroknom flautom (Traverso), otkrila nam je i svoju veliku ljubav prema pevanju koju je paralelno sa studijama flaute negovala. Kao pevačica srpske izvorne muzike nastupala je sa ansamblom „Renesans“ i sa pijanistom i kompozitorom Nenadom Mandićem.

Raduje nas sto će Marija već u martu sledece godine biti ponovo gost „kulturne mreze e.V.“ sa svojim svestranim repertoarom, počevši od klasične muzike, preko jazz-a do kompozicija srpske kulturne baštine.

„kulturna mreza e.V.“ zeli da se zahvali umetnicima i predivnoj publici, koja nas podrzava i inspiriše da se i dalje druzimo na ovako lepom nivou!

 


Čarolija dva instrumenta, glasa i flaute!

Gepostet von Kulturna mreža am Dienstag, 11. Dezember 2018

1 thought on “Opera, Opereta, Operettissimo!

  1. Dragi organizatori, puno Vam svima hvala na ovako divnoj muzičkoj večeri, velikoj podršci i odličnoj atmosferi! Ovakav dogadjaj je nesto sto sam dugo priželjkivala u svom muzičkom životu i zelim da se posebno zahvalim Milici Thies koja je dosla na ovu ideju. ?
    Nadam se da ce ovi koncerti postati tradicija i da ćemo moći da što češće ponudimo klasične koncerte našoj publici.
    Kulturna mrežo, hvala ti što postojiš. ?

    Marija Milisavljevic

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.